Finlands huvudstad

Finlands huvudstad är en vacker stad med en fascinerande historia som går tillbaka flera hundra år. Helsingfors, också känd som Helsingin, ligger i den sydvästra delen av Finland och är en av de snabbast växande städerna i landet.

Helsingfors historia

Helsingfors stad grundades på 1550-talet av den svenska kungen Gustav Vasa. Under de första hundra åren av stadens existens var den en liten stad vid kusten i Finska viken. Under 1700-talet utvecklades staden gradvis och fick fler invånare och blev efter en tredje brand i staden 1808 en del av Ryssland med tiden blev Helsingfors en av de mest betydelsefulla städerna i Finland när landet blev självständigt 1917.

Helsingfors landmärken och sevärdheter

Helsingfors är känd för sina historiska byggnader som ligger utspridda runt hela staden. En av de mest kända sevärdheterna är Domkyrkan som är byggd på 1800-talet och ligger på Senatstorget. Helsingfors hamn är också en av de större hamnarna i Östersjöregionen och har en vacker utsikt över havet. Ytterligare en populär plats i Helsingfors är Sibeliusparken, som har en staty av en av Finlands mest kända kompositörer, Jean Sibelius.

Kultur och mat

Helsingfors är en stad med en livlig kultur. Det finns många teatrar, biografer och konsthallar runt om i staden. Den finska matkulturen är också mycket speciell och innehåller traditionella maträtter som är baserade på fisk och färskvaror från naturen. Ett måste-prova i Helsingfors är den traditionella fisksoppan.

Sammanfattning

Helsingfors, Finlands huvudstad, är en stad med en rik historia och många sevärdheter. Staden är känd för sina vackra historiska byggnader, hamnen och den livliga kulturen. Maten är också något som är mycket speciellt i staden och inkluderar traditionella finska rätter baserade på fisk och färskvaror från naturen.

Läs På Mer Om Finland