Vilket land dricker mest te?

Har du någonsin undrat vilket land som dricker mest te? Svaret kan förvåna dig. Enligt en nyligen genomförd studie är Turkiet det land som dricker mest te.

Turkiet: En nation av tedrickare

Te har varit en del av den turkiska kulturen i århundraden och är nu fast förankrat i deras dagliga ritualer. Faktum är att det uppskattas att varje person som bor i Turkiet dricker omkring fem koppar te per dag! Det innebär att över 6 miljarder koppar konsumeras årligen bara i detta land. Det är inte konstigt att de är en av världens ledande producenter och konsumenter av svart te!

Vad gör turkiskt te så speciellt?

Det turkiska folket har ett nästan andligt förhållande till sin älskade nationaldryck, så mycket att den ofta fungerar som en bro mellan generationerna – te-recept som förs vidare från mor till dotter som värdefulla familjearvslotter. Det är också en del av många traditionella ceremonier, som bröllop eller när man välkomnar gäster i sitt hem. Till och med något så enkelt som att förbereda en kopp kan bli en utarbetad ritual med teskedar och sockerbitar som serveras tillsammans med snacks på speciella brickor som kallas “çaydanlık”.

Den ökande globala populariteten

Som om dess historia inte var tillräckligt för att göra det populärt bland turkar har turkiskt te blivit globalt tack vare dess växande popularitet bland utländska turister som besöker Istanbul och andra större städer i Turkiet. Sedan dess har fler människor än någonsin tidigare fått tillgång till denna unika sort av svart te i lösvikt som tillverkas av två blad och en knopp som skördas på höga höjder i Anatolien (den asiatiska sidan av dagens Turkiet). Dess delikata smak är ett idealiskt sällskap till bakverk eller söta godsaker som baklava eller kunafa – två läckra efterrätter som är vanliga i Mellanösterns kök.

Ceylon-te från Sri Lanka kan komma nära…

Det finns dock en viss debatt om huruvida Ceylon-teer från Sri Lanka faktiskt kommer i närheten när det gäller hur mycket de dricks av lokalbefolkningen jämfört med turkarna som dricker sitt eget märke; Dessa teer är dock fortfarande otroligt populära runt om i världen, till stor del på grund av att de kommer från några mycket kända områden som är kända för att producera drycker av högsta kvalitet, däribland Uva-provinsen nära Colombo City på Sri Lankas sydkust, där många stora odlingar producerar både ortodoxa (handplockade) sorter och CTC-sorter (cut tear curl) som föredras av större tillverkare som vill ha massproduktion utan att offra för mycket på smakkvaliteten i båda fallen. .

Vad är svaret på vår ursprungliga fråga?

På frågan “Vilket land dricker mest te?” bör vårt svar vara tydligt: Turkiet konsumerar faktiskt mer varm dryck än någon annan nation globalt – och slår till och med länder som England som använde importerade blandningar sedan kolonialtiden! Detta talar för hur djupt rotad denna tradition har blivit i den turkiska kulturen med tiden, vilket gör dem till sanna mästare när det gäller att brygga upp en perfekt kopp te när som helst och var som helst!