Vilket land dricker mest mjölk?

Har du någonsin undrat vilket land som dricker mest mjölk? Svaret kanske överraskar dig – det är Finland!

Finland har en lång tradition av att dricka mjölk och mejeriprodukter. Faktum är att mjölkkonsumtionen i denna nordiska nation var så stor att den gav dem smeknamnet “landet med mjölk och honung”. Än idag fortsätter finländarna att dricka i genomsnitt 180 liter mjölk per person och år – vilket gör landet till ett av de mest konsumtionsstarka länderna i Europa.

Vad gör Finland till en sådan stor mjölkförbrukare?

En anledning till att finländarna har en så hög konsumtion av mjölk är dess näringsmässiga fördelar. Komjölk ger inte bara viktiga vitaminer och mineraler som kalcium, utan innehåller också hälsosamma fetter som kan bidra till att skydda mot hjärtsjukdomar och andra sjukdomar. Dessutom gillar många finländare att tillsätta smaksatt mjölk eller gräddfil till sina varma drycker för att få extra sötma eller smak – något som har blivit alltmer populärt under de senaste åren.

En annan faktor som bidrar till Finlands höga intag av mejeriprodukter är kulturarvet – med traditionella rätter som karjalanpiirakka (en rågskorpa fylld med potatisgröt) som serveras tillsammans med färska glas vid måltiderna under hela dagen. Denna kombination garanterar att alla får sin dagliga dos utan någon extra ansträngning!

Hur har mejerikonsumtionen förändrats över tid i Finland?


Med tiden har finländarna långsamt övergått från att konsumera främst rå komjölk till mer bearbetade former som yoghurt, smör och ost i stället. Denna förändring har tillskrivits ökad bekvämlighet samt hälsobekymmer i samband med att dricka opastöriserade sorter direkt från gårdarna – vilket resulterat i högre försäljning inom stormarknader jämfört med de som säljs direkt av bönderna själva!

Förutom denna övergång från helmjölksprodukter har det också skett en ökning av växtbaserade alternativ som mandel- eller havremjölk som dyker upp på hyllorna i butikerna i Finland – även om dessa fortfarande är relativt nischade alternativ jämfört med det traditionella utbudet som finns på andra håll i Europa .

Slutsats: Vilket land dricker mest mjölk?

Avslutningsvis vet vi att Finland, av alla undersökta europeiska nationer, ligger i topp när det gäller den totala årliga konsumtionen av liter mjölk per capita med imponerande 180 liter per år – vilket gör Finland till “landet med mjölk och honung” igen efter århundraden som gått! Med sin långa historia i kombination med moderna näringstrender som leder konsumenterna till alternativa alternativ – vem vet vad som kan komma att hända härnäst för de finska invånarna när det gäller deras mjölkvanor fram till 2023?!