Belgiens nationalrätt

Belgien är en plats som är känd för sin kakao, spets, musslor och pommes frites. Men det finns en maträtt som är mer specifik för landet och kallas för moules-frites.

Vad är moules-frites?

Moules-frites är Belgiens nationalrätt. Det är en kombination av blåmusslor som ångas och serveras i en stor portkopp, tillsammans med krispiga pommes frites, ofta serverad med majonnäs eller vitlökssås.

Historien bakom moules-frites

Moules-frites är känt för att ha sitt ursprung i Belgien och första gången som rätten nämndes var på en kockskola i Bryssel under 1700-talet. Men det dröjde till 1800-talet innan moules-frites blev en populär rätt på restauranger runt om i landet.

Under andra världskriget ökade efterfrågan på moules-frites och nationalrätten blev ännu mer populär. Restauranger började servera moules-frites i större portioner för att locka till sig fler kunder.

Moules-frites fortsätter att serveras på många restauranger och gatumatställen och det brukar oftast vara en av de billigare rätterna på menyn.

Tillagning av moules-frites

Tillagning av moules-frites kräver färska blåmusslor, potatis, olja för stekning, samt eventuellt majonnäs eller vitlökssås. Förberedelse är relativt enkelt – blåmusslorna skalas och rengörs ordentligt, medan potatisen skärs i långa strimlor och friteras i olja tills det är krispigt och gyllenbrun. Sedan läggs de ångade blåmusslorna i en stor portkopp och serveras med pommes frites, oftast med majonnäs eller vitlökssås.

Varför moules-frites är en populär rätt

Moules-frites är känd för att vara en lätt tillagad, snabb och god rätt som passar de flesta smaklökar. Det är också en prisvärd maträtt och ofta en storsäljare på restauranger.

Sammanfattning

Moules-frites är Belgiens nationalrätt och kombinationen av ångade blåmusslor och krispiga pommes frites är en favoritrun på landet. Historien om moules-frites går tillbaka flera hundra år och idag är det en av de mest populära rätterna i Belgien. Tillagning är ganska enkel och de flesta belgiska restauranger serverar denna maträtt till ett överkomligt pris. Om du någonsin besöker Belgien, ska du inte missa chansen att prova moules-frites!

Läs mer om Belgien