Belgiens nationaldag

Belgiens nationaldag är en årlig festlighet som hålls den 21 juli varje år för att fira landets nationella självständighet. Den här högtiden är en dag för Belgien att hylla sitt förflutna men också blicka framåt och fira allt som gör landet unikt.

Historia

Belgien var tidigare en del av Nederländerna innan landet blev självständigt den 21 juli 1831. Efter perioder av kolonialt förtryck från Frankrike, Österrike och Holland, önskade Belgien att bli en självständig och självstyrande nation. Den 21 juli antogs den första belgiska konstitutionen och kungen Leopold I svor eden som den första kungen av Belgien.

Högtidsfirande

Belgiens nationaldag firas runt om i landet med parader, flaggviftning, fyrverkerier och mycket mer. Många belgare riktar sitt firande till huvudstaden Bryssel, där det finns olika arrangemang i den stora parken Warandeparken.

Dagen inleds med en militärparad i närvaro av Belgiens kung och drottning i Bryssel. Förutom paraden hålls också konserter, musikfestivaler och gatufester i hela landet. Nationaldagen kallas också för Belgiens stora dag och är en mycket speciell dag för belgare i hela världen.

Mat och dryck

Mat och dryck är en viktig del av firandet på Belgiens nationaldag. Belgien är känt för sitt choklad, öl och pommes frites. På nationaldagen, serveras många olika sorters belgiska öl och mat från olika regioner runt om i landet såsom moules frites (blåmusslor med pommes frites) och belgiska våfflor.

Läs mer om Belgien