Världens Godaste Sås Till Kyckling

Världens godaste sås till kyckling är en krämig pepparsås som kombinerar grädde, whisky och tre sorters peppar till en harmonisk helhet. Den har utvecklats från den traditionella pepparsåsen till en modern svensk favorit som passar lika bra till vardags som fest.

Grundrecept

Basingredienser

  • 3 dl vispgrädde

  • 2 dl crème fraiche

  • 1 schalottenlök

  • 2 msk kalvfond

  • 2 cl whisky

  • Svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar

Smaksättare

  • 1 msk svart vinbärsgelé

  • 1 tsk worcestershiresås

  • 1 tsk japansk soja

  • 1 tsk dijonsenap

Tillagning steg för steg

  1. Finhacka schalottenlöken och fräs i smör tills den är glansig

  2. Tillsätt krossad peppar och låt fräsa med

  3. Häll i whisky och låt alkoholen koka bort

  4. Tillsätt grädde, crème fraiche och kalvfond

  5. Smaksätt med övriga ingredienser

  6. Låt sjuda i 10-15 minuter

Serveringsförslag

Till grillad kyckling

Pensla kycklingen med olja och grilla tills innertemperaturen når 72°C. Servera såsen varm bredvid.

Till stekt kycklingfilé

Stek kycklingen gyllenbrun i smör och vitlök. Häll såsen över precis före servering.

Tips för perfekt resultat

Såsen blir bäst om den får vila 5-10 minuter efter tillagning. Detta ger smakerna tid att utvecklas och gifta sig. För extra lyster kan en klick kallt smör röras ner precis före servering.

Förvaring

Såsen håller sig 3-4 dagar i kylskåp och kan med fördel värmas upp igen. Rör om ordentligt vid uppvärmning för att undvika att såsen skär sig.