Världens godaste sås till kyckling är en krämig pepparsås som kombinerar grädde, whisky och tre sorters peppar till en harmonisk helhet. Den har utvecklats från den traditionella pepparsåsen till en modern svensk favorit som passar lika bra till vardags som fest.
Grundrecept
Basingredienser
-
3 dl vispgrädde
-
2 dl crème fraiche
-
1 schalottenlök
-
2 msk kalvfond
-
2 cl whisky
-
Svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar
Smaksättare
-
1 msk svart vinbärsgelé
-
1 tsk worcestershiresås
-
1 tsk japansk soja
-
1 tsk dijonsenap
Tillagning steg för steg
-
Finhacka schalottenlöken och fräs i smör tills den är glansig
-
Tillsätt krossad peppar och låt fräsa med
-
Häll i whisky och låt alkoholen koka bort
-
Tillsätt grädde, crème fraiche och kalvfond
-
Smaksätt med övriga ingredienser
-
Låt sjuda i 10-15 minuter
Serveringsförslag
Till grillad kyckling
Pensla kycklingen med olja och grilla tills innertemperaturen når 72°C. Servera såsen varm bredvid.
Till stekt kycklingfilé
Stek kycklingen gyllenbrun i smör och vitlök. Häll såsen över precis före servering.
Tips för perfekt resultat
Såsen blir bäst om den får vila 5-10 minuter efter tillagning. Detta ger smakerna tid att utvecklas och gifta sig. För extra lyster kan en klick kallt smör röras ner precis före servering.
Förvaring
Såsen håller sig 3-4 dagar i kylskåp och kan med fördel värmas upp igen. Rör om ordentligt vid uppvärmning för att undvika att såsen skär sig.