En perfekt balanserad kyckling curry handlar om mer än bara receptet – det är tekniken och små detaljer som gör skillnaden. Världens godaste kyckling curry bygger på en grund av gyllenstekt kyckling och en krämig currysås som utvecklas genom varsam tillagning.
Grundteknik
Kycklingen
-
Torka av kycklingbitarna med hushållspapper
-
Salta 30 minuter före tillagning
-
Stek i mindre omgångar på hög värme
-
Låt vila innan den återförs till såsen
Currysåsen
-
Fräs curry i smör för att frigöra aromerna
-
Tillsätt löken först när curryn har frästs
-
Låt löken bli glansig och mjuk
-
Deglacera med en skvätt vitt vin
Ingredienser och mängder
Bas
-
800g kycklinglårfilé
-
3 msk gul curry
-
3 dl vispgrädde (36%)
-
2 dl crème fraiche
-
2 gula lökar
-
4 vitlöksklyftor
-
1 röd paprika
-
2 msk smör till stekning
Smaksättning
-
1 msk japansk soja
-
1 kycklingbuljongtärning
-
1 tsk gurkmeja
-
Salt och svartpeppar
-
1 lime (saften)
Steg för steg
Förberedelse
Skär kycklingen i jämnstora bitar om 3×3 cm. Finhacka lök och vitlök. Skär paprikan i strimlor.
Tillagning
-
Fräs curry i smör på medelvärme i 2 minuter
-
Tillsätt lök och vitlök, fräs tills glansig
-
Stek kycklingen i omgångar
-
Häll i grädde och crème fraiche
-
Låt puttra i 15-20 minuter
Serveringsförslag
Tillbehör
-
Jasminris
-
Rostad lök
-
Färsk koriander
-
Rostade cashewnötter
-
Limeklyftor
Avancerade tips
Smakförhöjare
-
Tillsätt ett rivet äpple för naturlig sötma
-
En nypa spiskummin ger djup
-
Färsk ingefära adderar värme
-
Kokosmjölk kan ersätta del av grädden
Konsistens
-
Rör inte för mycket i såsen
-
Låt såsen reducera naturligt
-
Tillsätt grädde gradvis för optimal konsistens